Ochutnejte zemi oceánu

26. 6. 2023

Prochodit křížem krážem Lisabon a Porto. Ochutnávat pastel de nata a nechat se laskat sluncem na tvářích. Sestry Anna a Kateřina Zíkovy, které můžete znát z prodejen Nila, vyrazily na společný výlet do Portugalska. Vydejte se tam společně s nimi a zažijte jejich očarování nejzápadnějším koutem Evropy prostřednictvím analogové fotografie.

Text: Anna Zíková
Foto: Anna a Kateřina Zíkovy

ocean-02.jpg

Jsme v Portu. Majitel našeho hostelu se ptá, co nás v Portugalsku zatím nejvíc překvapilo. Říkáme, že asi to, kolik lidí si tu nejspíš myslí, že jsou ve Španělsku, nebo v Itálii, a vyprávíme několik situací ze včerejšího dne, kdy hlasití turisté při vstupu do kaváren provolávají „Ciao!“ a „Cómo estás?“. Nebo si paní v pekařství objednává dobrotu jazykem jiného státu a nechápe, proč jí muž za pultem moc nerozumí. Náš hostitel Paul s úsměvem říká, že to je typické. Portugalsko si prý hlavně se Španělskem plete spousta lidí a jsou pak zklamaní, když nepřijedou do státu plného bujarého veselí, temperamentní hudby a lidí, kteří se s nimi začnou náhodně bavit na ulici nebo v baru. Portugalci jsou stejně milí, ale o poznání klidnější a jejich země taky. Protože jak říká Paul: „My nejsme přímořský stát jako Španělsko. Jsme lid země a oceánu. Nohama stojíme na zemi pevně a oceán nás učí pokoře.“

„Jsme lid země a oceánu. Nohama stojíme na zemi pevně a oceán nás učí pokoře.“

ocean-03.jpg

Během sedmi dnů jsme se sestrou navštívily nejprve Lisabon a pak Porto. Přiznáváme, že bychom tu vydržely klidně i déle. Lisabon je učesanější z obou měst a ze sociálních sítí a lifestylových magazínů ho pravděpodobně znáte lépe než punkovější Porto. Obě města ale rozhodně stojí za návštěvu. Jejich kontrast je zábavný a navíc se snadno během pár hodin dá z jednoho do druhého dostat autobusem či vlakem.

Kde tedy atmosféru těchto měst nejlépe nasát?

porto_02.jpg
2022-09-24_17_58_55.122.jpg

LISABON

Navštivte každé pekařství cestou a ochutnejte všechno, co se do vás vejde

Ochutnejte slané i sladké. V kopcovitých uličkách Lisabonu se stejně nejlépe pohybuje pěšky, takže každou dobrotu snadno a rychle vyběháte. A pokud už opravdu budete u konce s dechem, naskočte do některé ze starých tradičních tramvají, které vás do krkolomných kopečků vyvezou (i když je to někdy s podivem!).

pecivo_02.jpg
pecivo_01.jpg

Dobroty z pekařství Nicola Pastelaria

„A pastel de nata a day keeps the doctor away.“

Držte se tohoto hesla a každý den si ke kávě dejte alespoň jednu tuhle portugalskou sladkost. Můžeme vám s klidem v duši slíbit, že se jí určitě nepřejíte. 

pastel_de_nata.jpg

Výběrová káva „na každém rohu"

Pro milovníky výběrové kávy bude návštěva Lisabonu jedna radost. Káva se zde podává téměř všude a připraví vám ji i alternativními způsoby, na které jsme zvyklí z osvědčených kaváren u nás. Pokud byste přece jen zrovna nemohli na žádnou kavárnu natrefit, zkuste použít aplikaci Coffee Trip, která vám najde všechny kavárny s výběrovou kávou v okolí. Za návštěvu rozhodně stojí tak trochu utajená divadelní kavárna s vinárnou Café da Garagem, do které se dostanete, když projdete kolem divadelní recepce a seběhnete po schodech dolů. Zde se vám pak naskytne překrásný výhled na město. Doporučujeme sem vyrazit na víno kolem západu slunce, je to nádhera. Když budete mít štěstí, možná tady bude zrovna probíhat jazzový koncert nebo jiná příjemná akce pro místní obyvatele – a pár zbloudilých turistů.

2022-09-24_18_58_02.116.jpg
cafe_da_garagem_04.jpg

Divadelní kavárna Café da Garagem

Pro fanoušky blešáků

Byla by velká škoda opomenout návštěvu Mercado de Santa Clara. Trh je zde rozložen po celém náměstí a dají se zde najít nejrůznější poklady za pár korun. Pokud bleší trhy nejsou váš šálek kávy, ale přesto byste si rádi odvezli nějaký suvenýr, který je také šetrný k naší planetě – vypravte se do obchůdku Garbags, který se nachází jen asi deset minut chůze od Mercado de Santa Clara. Lokální malá značka zde šije nejrůznější tašky, peněženky a další doplňky. Vyrábí je z již použitých obalů od jídla, kosmetiky či granulí pro psy, reklamních bannerů nebo třeba starých duší od kol, které jim nosí lidé ze sousedství. Navíc zaměstnávají ženy z místní věznice a dávají jim tak šanci na návrat do společnosti.

blesak.jpg
Sítko na čaj z Mercado de Santa Clara
2022-09-24_18_44_34.621.jpg
Lokální obchůdek značky Grabags

Nádherné skleníky plné zeleně

Překrásná zeleň Vás ohromí v botanické zahradě Estufa Fria. Krásnější skleníky jsme dlouho neviděly a v odbobí kvetení budou nádherné i zahrady kolem. Každou neděli do dvou hodin je navíc vstup do skleníků zdarma. K botanické zahradě jsme náhodou zabloudily při cestě do zahrad jiných – u muzea Gulbenkian. Ty stojí za návštěvu kvůli výjimečné architektuře i tichu a klidu v rozsáhlé zeleni, které zde hojně vyhledávají všechny generace Lisaboňanů.

estufa_fria_02.jpg
estufa_fria_03.jpg
estufa_fria_01.jpg
estufa_fria_04.jpg
Zeleň v Estufa Fria

PORTO

Pohodlné boty, vyhlídky čekají!

Porto se vyplatí prochodit pěšky – cestou vás totiž čeká nespočet nádherných vyhlídek. Pohled na mrňavé uličky s červenými střechami se neomrzí. Můžete si ho užít třeba v zahradách Jardim do Morro, kde často zní živá hudba a dá se tu příjemně posedět i několik hodin. Při toulkách uličkami natrefíte i na spoustu jiných vyhlídek, které zůstávají utajeny většině turistů. Třeba jako vyhlídka u mostu (ponte) Infante Dom Henrique ve čtvrti Fontaínhas. Pokud byste si chtěli s výhledem na město vychutnat dobrou kávu, zaskočte do kavárny My Coffee Porto a na malé terásce si užijte svou chvilku klidu.

porto.jpg
2022-09-28_14_51_46.664.jpg

Kavárna My Coffee Porto

Večer se skleničkou porto tonicu

Místními oblíbený drink kombinuje portské víno a chlazený tonic s pomerančovou či citronovou kůrou. Nahořklý tonik skvěle vyváží sladkost portského a příjemně jej odlehčí. Sklenice je často ozdobena snítkou rozmarýnu a víc osvěžující nápoj najdete snad jen těžko. Z naší zkušenosti můžeme k popíjení tohoto či jiného drinku doporučit Café Candelabro nebo bar Aduela.

portske_vino_01.jpg
Portské víno se tu prodává červené, bílé i růžové

Portugalská specialita

Pokud to večer přeženete s vínem, každý Portugalec vám doporučí vyzkoušet francesinhu. My doporučujeme dát si toto typické jídlo s někým napůl, ne-li na třetiny. Je to totiž vskutku kalorická bomba. Nezvykle vypadající sendvič se skládá ze dvou plátků rozpečeného bílého chleba, mezi něž je vloženo hned několik druhů masa, pečeného, vařeného i uzeného. Obří sendvič je navrchu ozdobený volským okem s rozpuštěným sýrem a celý je zalitý speciální omáčkou. Jako příloha jsou nejčastěji podávány hranolky. Nevypadá to na první pohled nijak lákavě, že? Ale za vyzkoušení francesinha určitě stojí. A po dlouhém večeru stráveném pitím portského vás zaručeně postaví na nohy.

francesinha.jpg

Specifické jídlo francesinha

Srdce milovníka architektury plesá

Porto, to jsou nádherné kostely a domy obložené tradičními kachlíky, kterým se říká azulejos. Často mají tradiční bílo-modré motivy, ale procházkou městem narazíte na různé barevné variace a spoustu nádherných vzorů.

kachlicky_05_kaca.jpg
kachlicky_03.jpg
kachlicky_02.jpg

Z architektury nás zvlášť zaujala prohlídka unikátního komplexu sociálního bydlení SAAL Bouça od portugalského architekta Álvara Sizy. K návštěvě doporučujeme také areál muzea Serralves, kde můžete strávit klidně celý den procházením se a odpočinkem v krásných zahradách, prohlídkou jedinečné růžové vily ve stylu art deco, nebo vyrazit na výstavu do muzea současného umění.

saal_bouca_05_kaca.jpg
saal_bouca_01.jpg

Sociální bydlení SAAL da Bouça od Álvara Sizy

Na skok k Atlantiku

Pokud máte v Portu více času, vyhraďte si čas na vyjížďku k oceánu. Odpočinout si na pláži, poslouchat šumění vln, pozorovat nekonečné masy vody a načerpat něco z jeho energie. V místě, kde se do Atlantiku vlévá řeka Douro, se můžete projít po molech hned ke třem majákům, které jako kdyby vypadly z filmu Wese Andersona. V některé z místních restaurací si pak vychutnejte plody moře. Ne všude totiž můžete zažít to, že vám přinesou ukázat čerstvě vylovenou rybu před tím, než vám ji na grilu připraví.

zz_png_blog.png
img_28.jpg
ocean-majaky.jpg

Tak co? Už máte sbaleno?

Chcete článek nasdílet?