Velké hory, malé děti

17. 5. 2022

Naše kolegyně Petra loni v říjnu sbalila sobě a svým dětem – sedmileté Andrejce a devítiletému Vaškovi – batůžky, na čelo políbila a tatínkovi svěřila tříletou Barunku, na chvíli hodila excelové tabulky za hlavu … a vyrazila s dětmi na přechod Vysokých Tater! Jako finanční ředitelka Nily jistě měla spočítáno, že o zábavu bude postaráno.

Text: Tereza Kaňková
Foto: Petra Buzková

08_den_4_u_sliezskeho_domu.jpeg

Lásku k pěší turistice Petra zdědila po dědečkovi. Ten již v dobách, kdy bylo možné chodit i mimo značené trasy, brával své děti na náročné túry. Podnikl s nimi například i výstup na vrchol Rysy. Inspirovaná tímto vyprávěním si přála to stejné dopřát i svým dětem. Povedlo se na jedničku.

A jaké jsou její tipy a doporučení?

Naplánujte si cestu na podzim, nejlépe na říjen. Obavy z podzimních plískanic hoďte za hlavu, právě v říjnu máte totiž šanci zažít krásné babí léto. Dešťových srážek v Tatrách na podzim spadá méně než v jarních měsících.  Termín mimo letní prázdniny také slibuje volnější cesty a ubytovací kapacity.

Jeďte do Tater vlakem. V Popradu budete za 7 hodin, můžete jet přes den, nebo dětem dopřát noční „přespávačku“ ve vlaku.

Trasu pečlivě plánujte. Na internetu lze najít řadu článků na téma pěší turistiky s dětmi, a to i konkrétně v Tatrách, jen si vždy ověřte, o jak velké děti se jedná. Petra se snažila získat co nejvíce informací také o jednotlivých úsecích trasy a jejich náročnosti, vyhledávala si fotografie daných míst i tipy, kde si zajistit ubytování.

Trasa Petřina putování vedla po Tatranské magistrále, která bývá označována za nejdelší a nejkrásnější turistickou trasu v Čechách i na Slovensku. Je to souvislý turistický chodník, protínající jižní úbočí celých Vysokých Tater. Vyrazili z Tatranské Lomnice a své čtyřdenní putování ukončili u Popradského plesa. Každý den zdolali trasu 10 km k další chalupě, kde měli domluvené ubytování na noc. Malé dětské nožky náročný horský terén zvládaly výborně, přesto se tato denní dávka kilometrů osvědčila jako maximální. Do cíle se každý den snažili dorazit zhruba do 16 hodin, protože dny se již významně krátily a stmívalo se brzy.

mapa.jpg

1/ Tatranská Lomnica 
2/ Zelené pleso 
3/ Zamkovského chata
4/ Velické pleso
5/ Popradské pleso

Balte minimalisticky, ale do každého počasí. Kvalitní pohorky, funkční prádlo, nepromokavá bunda a pláštěnka jsou naprostou nezbytností. Nesmí chybět ani čepice a rukavice pro případ chladného počasí.

Petřin tip: návleky na boty, impregnace a vysoušeče do bot, které je možné zapojit do zásuvky. Téměř nic neměli dvakrát a během cesty využili vše. Každé z dětí neslo svůj batoh o objemu 20 l s „camelbakem“ – detail, který děti bavil. Pro společné večery tři skladné stolní hry a každý svou knížku.

Chalupy byly poměrně spartánsky vybavené, v některých pokojích nebyla zásuvka, a tak například mobil bylo občas třeba si nabíjet nebo boty vysoušet v jídelní místnosti.

Petřin tip: pokud máte tu možnost, naplánujte uprostřed výletu za odměnu a pro povzbuzení do další cesty noc v hezkém hotelu, kde po si po dobré večeři dopřejete odpočinek v sauně či nadýchaných peřinách. 

02_den_1_cesta_dolinou_kezmarskej_bielej_vody.jpeg
09_den_4_pod_gerlachovskym_stitem.jpeg
05_den_2_stoupani_na_velkou_svistovku.jpeg
14_den_4_cil_-_popradske_pleso.jpeg

Užívejte si čistou hlavu apřítomnost okamžiku. Petra během putování sledovala jediný cíl, a to, aby se děti cítily komfortně. Dle jejích slov to stranou od každodenního shonu a běžných povinností bylo poměrně jednoduché. Program na každý den byl

jasný – vstát, celý den jít, dojít do cíle.

Zastávky plánovaly děti, odpočívalo se tam, kde chtěly ony, a v čase, který si vybraly.

Jste vhorách aještě ktomu sdětmi. Buďte proto připraveni pružně reagovat na nenadálé změny, ať už počasí, zdravotního stavu či nálady dětí. Možná bude nutné putování předčasně ukončit, změnit trasu, zůstat na chatě déle apod. Petřina

partička si takový snad jediný krizový moment vybrala v den, kdy jim nepřálo počasí

a cesta vedla po kamenné planině, pršelo a foukal silný vítr. Petra již v duchu vymýšlela náhradní scénáře a řešení pro případ, že děti nebudou ochotné v cestě pokračovat.

Naštěstí to byl také jediný den, kdy byla po cestě chata a možnost se občerstvit, a vše tak nakonec spravila horká polévka a dvě hodiny zaslouženého odpočinku.

A aniž bychom vás chtěli na závěr strašit, zopakujte si rady, jak se vyhnout medvědům. Jejich počty v Tatrách rostou a střety s člověkem nejsou až tak vzácné. Choďte nejlépe ve skupinách a dělejte hluk. Pokud s sebou nemáte neustále brebentící děti jako Petra, připněte si na batoh alespoň rolničku.

Zpátky doma, bohatší o zážitky, zkušenosti a také pocit, že to společně zvládli. V budoucnu by se Petra chtěla do Tater s dětmi vrátit a zopakovat i podobný formát přechodu, volit však bude složitější varianty tras. A kdo by takovou mámu nechtěl, viďte?

Tak vyrazte i vy!   

Tipy na ubytování

1/ Chata pri Zelenom plese
2/ Zamkovského chata
3/ Sliezsky Dom
4/ Horský hotel Popradské pleso

04_den_2_stoupnani_na_velkou_svistovku.jpeg
Chcete článek nasdílet?