Na malebné faře

1. 10. 2021
dsc_9188.jpg

Vydejte se s námi na návštěvu k Martině a Honzovi Radvanovým z Levandulová.cz, kteří s velkým citem a trpělivostí vdechli nový život původní faře na návsi Těchonic v jihozápadních Čechách. Jejich synům Kubovi a Fídovi nikdy nechybí šibalský výraz v očích (po mamince), ani odvážný plán za lubem (po tatínkovi). Celá rodina také pečuje o stádečko pěti oslic, se kterými pořádají nezapomenutelné toulky místní zvlněnou krajinou, a podílí se na kulturním životě obce. Radvanovi a jejich vždy usměvavý tým ale možná již znáte. Roky se účastní farmářských, řemeslných a vánočních trhů v Praze, Plzni i Brně, kde dělají radost ručně vyráběnými produkty na bázi levandule a oslího mléka, koši z Provence, francouzskými palačinkami a oblíbeným Levandulovým Švihákem.

Foto: Lucie Fenclová // Kreativní dozor: Patricia Madarová

dsc_7425.jpg
dsc_8192.jpg

"Fara byla ve velmi zuboženém stavu. Prohnilé podlahy, neumělé dostavby. Ústřední topení rozvedené v obrovských rourách. Kouřící kotel v černé, maličké koupelně. Hrozná zima. Zahrada zavezená hromadami tašek a metrové kopřivy. Faře jsme chtěli vrátit původní kouzlo a také jsme chtěli použít přírodní materiály, topit dřevem v kamnech. Rekonstrukce trvala velmi dlouho. Spoustu let jsme bydleli v domě, kde se pořád něco kutilo. Na půl roku jsme se museli dokonce přesunout do stodůlky. Určitě ale nelitujeme," popisuje Martina cesta k novému domovu.

dsc_7374.jpg

"Na půl roku jsme se dokonce museli přesunout do stodůlky. Určitě ale nelitujeme."

dsc_7377.jpg
dsc_9351.jpg
dsc_9081.jpg

Na knihu o interiérovém designu jsme se nemohli nezeptat. Martina vysvětluje: "Tu knihu máme mnoho let a pořád se k ní vracíme. To, kde žijeme a bydlíme, je pro nás velmi důležité. Krása jednoduchosti je to pravé!"

dsc_9084.jpg
dsc_9000.jpg
dsc_9060.jpg
dsc_8995.jpg
dsc_7487.jpg

Oblíbených rostlin prý mají Radvanovi spousty. Dávají přednost jednoduchým, venkovským květinám: na jaře sněženky, narcisy, tulipány, pak orlíčky, pivoňky, růže, astřičky, hortenzie. Z bylin nesmí chybět levandule, máta, šalvěj, a tymián.

dsc_7502.jpg
dsc_7469.jpg
dsc_7549.jpg
dsc_8631.jpg

Zvědavě jsme se vyptali na recept na vynikající jablečný závin.

Recept na čtyři nohavice: 400 g hladké mouky, 200 ml šlehačky, dva žloutky, 250 g másla. Suroviny smícháme, vytvoříme těsto a dáme na 24 hodin do lednice. Druhý den těsto rozdělíme na čtyři díly. Každý díl rozválíme na tenký plát. Plníme oloupanými, nakrájenými jablky. Pokud jsou jablka šťavnatá, podsypeme strouhankou. Sypeme třtinovým a vanilkovým cukrem, skořicí a rozinkami. Zabalíme, seshora propícháme nožem a pečeme v předehřáté troubě ( 180°C) do zlatova. Nakonec pocukrujeme. A sníme.

dsc_8696.jpg
dsc_7609.jpg
dsc_7642.jpg
dsc_7880.jpg

O vztahu synů k hospodaření a životu na venkově Martina říká: "Kluci mají zvířata moc rádi. Oslice i jezevčici Bessinku milují. Se vším od malička pomáhají, ale s přibývajícím věkem ne už vždy s takovým nadšením, což je normální a přirozené. Mají své záliby a koníčky a jak to budou mít v životě dál, si rozhodnou sami. Vědí, že to vše stojí spoustu práce, času a je to dost omezující. Díky tomu, si ale uvědomují, že zelenina, ovoce a maso se v kuchyni nevzalo jen tak. Že i zvíře které skončí na talíři, by mělo mít hezký život, mělo by být laskavě opečovávané. Tak doufáme, že si tohle odnesou a nezapomenou na to."

dsc_7835.jpg
dsc_7763.jpg
dsc_7789.jpg
dsc_7886.jpg
dsc_7910.jpg

"Oslíci jsou úžasní, milí, přítulní a vyzařuje z nich klid. Jsou to parťáci. To že máme samé oslice je shoda okolností. Nebyl to záměr, ale funguje to úžasně."

dsc_8084.jpg
dsc_8122.jpg

Jaké roční období mají Radvanovští rádi? "V Těchonicích je pořád krásně, ale nejradši máme jaro. Když se vše probouzí, vrací se ptáci, začíná se všechno zelenat. Kvetou trnky, blatouchy a střemchy. No a babí léto, to kvůli barvám. Jsou slunečné dny, ale už chladná rána a ranní mlhy. Prostě krása."

"Zabydlet půdu byl náš velký sen i výzva. Žádný úhel zde není pravý, její podoba proto vznikala den po dni doslova na místě."

dsc_8852.jpg
dsc_8783.jpg

"Kajuty" v pokoji Filipa nám připomínají cesty po moři a do milované Bretaně. Fída zde tvoří, rád ilustruje, pod jeho rukama vzniká i rodinný kalendář.

dsc_8828.jpg
dsc_8811.jpg
dsc_8832.jpg
dsc_8779.jpg

Na půdě vznikla také doslova snová koupelna. Hlavní ložnice a koupelna je zpět v přízemí. Vše v nezamenitelném a pečlivém stylu Martininy ruky. 

dsc_8922.jpg
dsc_8893.jpg
dsc_8910.jpg

Pokoj pro staršího Kubu vznikl ve stejném prostoru.

dsc_8886.jpg
dsc_8842.jpg

Nakonec jsme rozhovor stočili zpět k levanduli. "Levandule je aromatická, léčivá a krásná rostlina. Pro nás nejen to. Je to i výrobní prostředek, surovina kterou zpracováváme, a zdroj obživy. Z Francie od stejné farmářky jí vozíme už šestnáct let. Začínalo se pouze se svazky, pak se přidávalo ostatní. Tak nám levandule dala možnost se seznámit a spřátelit se spoustou lidí jak ve Francii, tak tady u nás. Máme léta skvělé spolupracovníky a skvělé pravidelné zákazníky. Jsme za všechny moc vděční. Levandule nám dala možnost žít v malé zapadlé vesnici ve starém domě, mít zvířata a pracovat z domova. Takže levandule je pro nás srdeční záležitost." uzavírá Martina.

dsc_9120.jpg
dsc_8909.jpg
dsc_8942.jpg
dsc_8050.jpg
Chcete článek nasdílet?