Život v zahradě

10. 11. 2022

Oděvní návrhářka a majitelka galerie Harddecore Josefina Bakošová vždy toužila po zimní zahradě. Přání se jí splnilo ve chvíli, kdy se s rodinou přestěhovali do domu na pražském Žižkově. Rodinný dům, ve kterém Bakošovi bydlí, stojí ve staré žižkovské zástavbě, kousek od parku Židovské pece. Ačkoli stále ve velkoměstě, působí zdejší vilová čtvrť klidným, až maloměstským dojmem.

Rozhovor vedla: Karolína Břinková
Foto: Lucie Fenclová
Styling: Pavla Končalová

_dsc0294.jpg

Dvouposchoďový dům, který veskrze umělecká rodina obývá, prošel citlivou rekonstrukcí, jež zachovala spoustu původních prvků, ale současně plně odpovídá nárokům moderní rodiny. Středobodem domácnosti a královstvím Josefiny je kuchyně, která přímo navazuje na zimní zahradu. Slunce pronikající stropem do místnosti a posuvné dveře tak umožňují prožít doslova celý rok v přírodě. Nás uchvátil vestavěný záhonek, ve kterém Josefina pěstuje bylinky.

„V minulosti, kdy jsme bydleli v bytech, jsem hrozně trpěla tím, že vůbec nejsme venku. Člověk přijde po práci v šest domů a je opět zavřený mezi čtyři stěny… Nyní můžu sedět v jídelně za stolem nebo na zahradě, a třeba i pracovat, ale mám pocit, že je den dvojnásobně dlouhý. Užívám si všech chvil na čerstvém vzduchu,“ říká Josefina.

_dsc0172.jpg
_dsc0092.jpg
_dsc0161.jpg

Kuchyňská deska vznikla na míru ze starých prken. Ta roky stála před rodinnou chalupou v jižních Čechách. Podle Josefiny je její údržba nenáročná, stačí ji jednou za čas promazat olejem, kterým pak voní celá domácnost.

_dsc0086.jpg
_dsc0406.jpg
_dsc0153.jpg

Než se rodina do domu nastěhovala, bylo třeba provést jeho citlivou rekonstrukci, při které se šlo doslova na dřeň. Manželé se rozhodli strhat ze stropů slámu s omítkou a odkrýt dřevěná prkna, stejně se postupovalo i při škrábání stěn, kdy se začaly objevovat vrstvy původní výmalby, dnes připomínající prastaré fresky. Dům Bakošových představuje symfonii různých materiálů, které společně dokonale ladí. Podlaha v celém domě je z betonu, stejně jako stěny v koupelně, které tak vyřešily dilema s nepraktickými dlaždičkami. Snadná údržba je samozřejmostí.

_dsc0329.jpg

Mísa na ovoce od Serax, Josefina má na sobě svetr od Rita Row

_dsc0207.jpg
_dsc0175.jpg
_dsc0179.jpg
_dsc0301.jpg
_dsc0339.jpg

košile a kalhoty od Yerse

_dsc1045.jpg

Vestavěný záhonek v zimní zahradě je plný bylinek.

_dsc1172.jpg
_dsc0447.jpg

svetr od Humanoid, kalhoty Josefiny vlastní

_dsc0495.jpg
_dsc0529.jpg
_dsc0581.jpg
_dsc1081_1.jpg

Překvapení v zahradě – maličký kurník s živou slepicí.

_dsc1115.jpg

bunda od Thinking Mu, ponožky od Bonne Maison, níže tenisky Veja

_dsc0428.jpg
_dsc0685.jpg

V obývacím pokoji visí hlavně obrazy Josefinina otce Martina Wielguse, v samotném centru stěny je pak malba kamarádky, malířky Petry Malátné. „Jediným úskalím tohoto domu je málo prostoru pro vystavení obrazů. Ty bych velmi ráda společně se sochami sbírala, ale chybí tu dostatek prázdných stěn,“ komentuje Josefina.

_dsc0688.jpg
_dsc0693.jpg
_dsc0663.jpg

 Procházet se žižkovským domem znamená objevovat malá, často nenápadná zákoutí.

_dsc0728.jpg
_dsc0674.jpg

„Mám váhavou povahu, takže mi docela dlouho trvá, než si něco přinesu domů. Věci i oblečení musí splňovat mé estetické cítění. Galerii Harddecore jsem založila, protože mě bavilo objevovat mladé umělce, dávat jim prostor. Ráda navštěvuji klauzury na AVU nebo UMPRUM, kde vznikají úžasné kousky. Každý z nás může za studenty přijít a zeptat se, jestli je dané dílo k prodeji. Nikdy nevíte, jaký poklad si domů přinesete. Třeba tato kovová křesla v obývacím pokoji jsou diplomovou prací mého bratra Henryho Wielguse,“ podotýká Josefina.

_dsc0703.jpg
_dsc0821.jpg
_dsc1032.jpg

Sochy v domě jsou od Josefinina dědečka Jindřicha Wielguse.

_dsc0959.jpg

Na Josefinině pracovním stole bychom nyní našli pouze počítač a tužky. Práci oděvní návrhářky se věnuje hlavně ve svém ateliéru v centru Prahy, který na rozdíl od čistých linií domu překypuje látkami a jiným materiálem.

_dsc0974.jpg
_dsc0919.jpg
_dsc1008.jpg

mikina od Ecoalf, váza od Pols Potten, hrnek od House Doctor

_dsc0898.jpg
_dsc0887.jpg

Na závěr naší návštěvy se musím zeptat na vážnou hudbu, jejíž zvuky se příjemně linou celým domem a dokreslují tamní atmosféru. Josefina jí propadla v posledních čtyřech letech a samu sebe ve vtipu označuje za nejvěrnější posluchačku rozhlasové stanice Vltava. V zákoutí s knihovnou je však umístěn DJský pult! Josefininým snem je vyzkoušet si roli DJky.  „S mou kamarádkou z dětství pořádáme večery tance, Vanilla Dance Lovers, takové diskotéky pro starší, a vždy tam pozveme nějaké DJe. Mým snem je na této akci také zahrát, tak se nyní učím hudbu pouštět a míchat.“

_dsc1050.jpg
_dsc1208.jpg
Chcete článek nasdílet?