Hračky, které podpoří dětskou fantazii a kreativitu

18. 10. 2022

Pamatujete si soustředění a zaujetí, které jste jako děti pociťovali při hře? Dnes tomu říkáme "flow" a v záplavě nejrůznějších podnětů současného světa si ho často komplikovaně navozujeme. Pamatujete si magický svět, který vznikl ve Vaší hlavě, ve kterém obyčejný klacík mohl sloužit během odpoledne jako čarovná hůlka i meč a z kostek jste postavili jednou velkolepý hrad, podruhé třeba prostornou garáž? Nechme tento pocit zažít i naše děti a vytvořme jim podmínky k otevřené hře. Pojďme spolu prozkoumat Nila nabídku smysluplných hraček pro naše nejmenší.

Děti jsou neuvěřitelně zvídavé a nejpřirozenějším způsobem, jak objevovat svět kolem sebe, je pro ně právě prostřednictvím hry. Hrají si různými způsoby a každý z nich je důležitý, protože rozvíjí jinou sadu schopností a dovedností. Jako ve všem je žádoucí rovnováha a zastoupení všech možných směrů. Proč a jakým způsobem podpořit tzv. otevřenou hru nebo hru s otevřeným koncem (Open-Ended Play)?

nila-brno-77.jpg
nila-summer-34.jpg

Open-Ended Play

Nemá žádný předepsaný průběh, není omezena pravidly, svázána očekáváními nebo tlakem na dokončení. Neexistuje žádný správný a špatný způsob hry, děti se nechávají unášet svou fantazii a vést svou kreativitou, do činnosti promítají svou osobnost, zkušenosti a zájmy. Tento způsob hraní v dětech podporuje samostatné učení, zvyšuje sebedůvěru a nezávislost. Trénuje odolnost, trpělivost a důslednost. Posiluje neotřelý způsob myšlení a vybízí k hledání originálních řešení problémů. Řadu věcí pro otevřenou hru děti nacházejí v přírodě. Z koupených hraček se nejlépe uplatní stavebnice, kostky, štosovací kelímky, unisex panenky a předměty, které mohou sloužit při hře různým způsobem.

Otevřená hra vyžaduje čas. Na chvíli zapomeňte na verš známé písničky Zažít nudu? Jo, to vadí! Ne, nevadí, dokonce je to pro naše děti prospěšné. Nechte je, ať si cestu z nudy najdou samy, probudí svou kreativitu a vymyslí si vlastní aktivity. Hru nechejte zcela v jejich režii, nenapovídejte jim, jak s hračkami zacházet. Pokud se chcete zapojit, pouze zrcadlete jejich činnosti a nechejte se vést. A užívejte si to!

V naší nabídce najdete řadu hraček, které budou děti motivovat k soustředěné hře založené na vnitřní inspiraci a motivaci. Současně si můžete být jisti, že jsou vyrobeny z nezávadných, v ideálním případě přírodních materiálů, a neubližují tak dětem ani přírodě.

kulickova-draha-connetix-106-pcs-nila__4_.jpg

Magnetické stavebnice

Hravé a barevné stavby všeho druhu vytvoří Vaše děti s magnetickými dílky oceňované stavebnice Connetix. Stavebnice nabízí jasnější refrakce než podobné produkty, které jsou na trhu k dostání, a především je vyrobena z netoxického ABS plastu, který je bez BPA a ftalátů, utěsněn a nýtován pro větší bezpečnost Vašich dětí. Účinky silných magnetů děti baví, s dlaždicemi dokážou vytvářet zajímavé 2D i 3D objekty a v rámci hry se také zcela přirozeně učí o vztazích mezi jednotlivými geometrickými tvary. 

stavebnice-connetix-creative-100-pc-connetix-nila__10_.jpg
stavebnice-connetix-motion-24-pc-connetix-nila__7_.jpg
kulickova-draha-connetix-106-pcs-nila__3_.jpg

Koník i brontosaurus z javorového dřeva

Obyvateli paláců a hradů, které děti z kostek postaví, mohou být například dřevěná zvířátka od značky Holztiger. Z javorového dřeva je ručně vyřezávají a malují v Německu. Zvířátka mají zaoblené okraje a díky svému průměru se krásně vejdou i do těch nejmenších ruček. Doporučujeme jako dárek, sbírku lze rozšiřovat téměř neomezeně.

img_5246.jpg
nila-brno-52.jpg

Retro panenky nejen pro holky

Kluci i holky rádi pečují o stylovou retro panenku od Olliella. Je bez výrazných rozlišovacích znaků, dítě si tak samo může určit, zda je to holčička nebo chlapeček. Při hře s ní rozvíjí svou fantazii, panence může přiřadit jakékoliv charakteristiky. Tělíčko panenky je vyrobeno z odolné bavlny, výplň pak z jemného, nadýchaného a hypoalergenního materiálu Polyfill, který známe jako výplň matrací nebo pokrývek. V Nile můžete pořídit panence i nové dupačky.

panenka-dozy-olli-ella-nila__3_.jpg
panenka-dozy-pickle-olli-ella-nila__2_.jpg

Designové hračky z recyklovaného plastu

Oblíbené dopravní prostředky pro nejmenší od vodní helikoptéry po růžové nákladní auto najdete u značky Green Toys. Hračky se vyznačují jednoduchým a vkusným designem, kvalitním provedením a hravými barvami. Jako výrobní materiál převažuje 100% recyklovaný plast, primárně z použitých lahví na mléko. Neobsahují PVC, Bisfenol, ani ftaláty.

kids-37.jpg
kids-42.jpg

Hry pro podporu soustředění a procvičení jemné  motoriky

Všechny věkové kategorie má šanci uspokojit nabídka španělské značky Londji. Mladší i starší děti se zabaví u balancujících hraček, které procvičí trpělivost a šikovnost jejích prstíků, nebo u puzzle s hravými ilustracemi. Mezi deskovými hrami najdete různé varianty oblíbeného lotto, díky kterému si potrénujete postřeh a zlepšíte své komunikační dovednosti. I mezi rodiči jsou pak vyhledávané hry, které spíše než soutěživost tříbí postřeh a spolupráci. Roztomilé obrázky zvířat a vlastně i čehokoli jiného vytvoříte pomocí s pomocí hry s razítky Bam! Animals a barevného inkoustu. Razítka jsou pouze základních tvarů, k vytvoření obrázku tedy musíte použít svou představivost a fantazii.Roztomilé obrázky zvířat a vlastně i čehokoli jiného pak vytvoříte pomocí s pomocí hry s razítky Bam! Animals a barevného inkoustu. Razítka jsou pouze základních tvarů, k vytvoření obrázku tedy musíte použít svou představivost a fantazii.

ba3a5939.jpg
hra-dream-a-tree-londji-nila-2.jpg
hra-the-whale-and-the-fish-londji-nila-1.jpg
ac002u_bam_animals_hd_10.jpg

Vzdělávací hry pro malé školáky

Španělská značky Londji nezapomíná ani na dítka školou povinná. Je zajímavé, že matematika patří k nejoblíbenějším předmětům prvňáků a druháků, pak však svou popularitu ztrácí. Věříme, že pokud si na procvičení násobilky vezmete na pomoc nápaditou hru Multiplications, bude se matematika hřát na výsluní oblíbenosti i nadále. Dítě přemisťuje žetony s početními příklady po hrací ploše, ale jen tehdy, když se mu podaří příklad vypočítat správně. Správný výsledek najde pro všechny případy na zadní straně žetonu. A že máte doma spíše malého budoucího doktora? Pak mrkněte na vzdělávací hru Inside me, kde se na čtyřech hlavních kartičkách spolu s dětmi naučíte pojmenovat celkem 90 částí lidského těla – kostru, orgány, svaly i části obličeje.

hra-multiplications-londji-nila-1.jpg
hra-inside-me-londji-nila-2.jpg

Výzvu v podobě zábavného procvičování českého jazyka hravě zdolávají originální vzdělávací pomůcky a hry od českého nakladatelství Poketo. Abeceda, pádové otázky, vyjmenovaná slova a další záludnosti našeho krásného jazyka na kartičkách, se kterými můžete hrát jednoduché hry, vzít je s sebou do tramvaje nebo nalepit na zeď, aby byly stále na očích. Anebo vyzkoušet kouzlo a strčit pod polštář, aby přes noc naskákaly samy do hlavičky, jak jsem jako malá zkoušela já. Hravou a originální novinkou v nabídce je obrázková kuchařka, s pomocí níž si děti dokážou připravit 14 jednoduchých jídel. 

set-padove-otazky-poketo-nila__3_.jpg
hraci-karty-s-vyjmenovanymi-slovy-poketo-nila__2_.png
recepty-deti-vary-poketo-nila__4_.jpg

Černobílé  karty  pro  naše nejmenší

Dárek pro novorozené miminko vyberete například v sortimentu značky Wee Gallery, který obsahuje knížky, karty a další předměty v kontrastním barevném provedení, které miminka nejlépe rozeznávají.

wg-wg109_b.jpg
wg105-jungleartcardforbaby-3-3.jpg
Chcete článek nasdílet?