Oblečení s péřovou výplní je must-have do chladné zimy. Nebo ne?

24. 1. 2023
Text: Tereza Kaňková

Hřejivé a nadýchané, a přitom lehké a slušivé. Bundy, vesty i sukně. Oblečení vyplněné prachovým peřím se stalo jedním ze základních kamenů našeho zimního šatníku, hodí se nám ve městě i na horách. Prachové peří skvěle izoluje a udržuje stabilní teplotu, rády se do něj halíme jako do spacáčku. Kde je háček? Pojďme to peří rozfoukat a podívejme se, jaké problémy mohou být s výrobou našich oblíbených péřovek spojené.

perova-bunda-tae-ashley-blue-masai-nila-02-o.jpg

Zacházení s  husami a kachnami na farmách

Na péřové náplně bund i spacích pytlů se používá vrstva peří, která se nachází těsně u kůže. Běžnější a levnější je kachní peří. To husí má lepší poměr hmotnosti a hřejivosti, dosahuje vyšších hodnot plnivosti a platí za nadýchanější.

Otazníky visí především nad zacházením s kachnami a husami na farmách, na kterých se chovají. Problematice se dlouhodobě a systematicky věnuje organizace na ochranu zvířat PETA a informuje o nehumánních praktikách, ke kterým na farmách dochází. Husy a kachny jsou zbavovány peří nešetrným způsobem, končí s tržnými ranami a zlomenými křídly. Zvířata na farmách zažívají pocity stresu a strachu, k jejichž potlačení jsou jim podávány léky. Nejvyšší riziko takového zacházení panuje na tzv. parent farms, kde jsou ptáci chováni kvůli vejcím a kde zůstávají až 4 roky.

Ani hlasy, že je v pořádku zbavovat husy a kachny peří zaživa v období pelichání, kdy pera volně visí z kůže a dají se celkem lehce vytáhnout, v praxi neobstojí. Ne všechna pera na zvířeti totiž visí volně, ne všechna zvířata na několikatisícové farmě procházejí obdobím pelichání ve stejnou dobu.

babak-habibi-lbzyhdfeqjs-unsplash.jpg
Foto: Babak Habibi / Unsplash 

Eticky získávané peří

Produkty s péřovou náplní, která pochází od hus a kachen, o které bylo během jejich života prokazatelně dobře postaráno, jsou opatřeny certifikáty. Nejrozšířenější je Responsible Down Standard (RDS). Od roku 2014 jej zaštiťuje mezinárodní nezisková organizace Textile Exchange. Jí certifikované produkty nabízejí velké značky jako například H&M, The North Face, Helly Hansen a další. K získání osvědčení je třeba splnit přísné standardy týkající se hygieny a péče o zvířata. Farmy musejí fungovat transparentním způsobem a respektovat tzv. pět svobod zvířat – umožnit jim chovat se přirozeným způsobem a chránit je před hladem a žízní, nepohodlím, bolestí a utrpením a strachem. Farmy si musejí certifikaci každý rok obnovovat. Poslední revizní verze pravidel znamenala důležitý posun v tom, že zahrnula i posuzování životních podmínek zvířat na „parent farms“. Certifikované kabáty a bundy s péřovou výplní v Nile najdete v nabídce značka Masai.

responsible_down_standard.png

Méně rozšířenou a známou je certifikace Traceable Down Standard, která vznikla původně jako interní pravidla společnosti Patagonia, světoznámé značky outdoorového oblečení. V dalších letech se tato pravidla stala mezinárodně uznávanou certifikací. Je klíčové, že se již od začátku zabývala dohledem nad důstojnými životními podmínkami a zacházením se zvířaty už na „parent farms“. Vejce z těchto farem jsou transportována na farmy, kde jsou ptáci chováni kvůli masu. Peří je získáváno z mrtvých hus, je tedy vedlejším produktem drůbežářského průmyslu. Následně je omyto a roztříděno a je přísně dohlíženo, aby nedošlo ke smísení s peřím, jehož původ není možné určit. Dohled pokračuje v továrnách, kde se šijí produkty Patagonia a také v distribučních centrech.

traceable_down_standard.png
I Patagonia však od podzimu 2022 ve svých produktech používá pouze peří certifikované RDS. Slibuje si od toho a my doufáme s ní, že bude mít díky tomu větší vliv na formulaci pravidel a bude schopna efektivněji pracovat na zpřísňování standardů péče o zvířata, zlepšování řídicích mechanismů, vzdělávání auditorů a dohledu nad auditorskými orgány. 
patrick-hendry-pqa5vhhnpm4-unsplash.jpg
Patrick Hendry / Unsplash

Obecné pochybnosti ohledně metod získávání peří však bude těžké zahnat, i vzhledem k tomu, že 80 % celkového objemu peří pochází z Číny. Organizace PETA se k tématu opakovaně vrací a v r. 2016 na čínských farmách odhalila přetrvávající praktiky škubání ptáků zaživa, a to bohužel i na farmách, které dodávají peří RDS certifikovaným dodavatelům. Nejaktuálnější na jejích webových stránkách jsou pak velice znepokojivé záběry tajně pořízené v letech 2021–⁠2022 na husích a kachních farmách ve Vietnamu, které dodávají certifikované peří značkám jako GAP, H&M a dalším.

Recyklované peří

Recyklace peří má poměrně dlouhou tradici, zpočátku se používalo v lůžkovinách. Prémiové produkty dříve obsahovaly nové peří, na ty s peřím recyklovaným bylo pohlíženo jako na produkty nižší kvality. Recyklované peří bývalo také přimícháváno k novému, aby se snížila cena nebo aby se za malý peníz navýšil objem výplně. Určité stigma, které se kdysi s recyklovaným peřím pojilo, je však naštěstí i díky dokonalejším technologiím čištění a dezinfekce a také jinému náhledu na problematiku udržitelnosti minulostí. Kvalitativně jsou výrobky s výplní z nového a recyklovaného peří srovnatelné a přítomnost recyklátu je v současné době vnímáno jako žádoucí.  

Proces recyklace se od zpracování nového peří až tolik neliší, odpadá jen třídění per dle velikosti. Peří dále prochází několika koly a způsoby čištění, sterilizace a následně vysoušením a další sterilizací tlakovou párou.

perovy-kabat-tulla-plantation-masai-nila-01-o.jpg
perovy-kabat-tulla-plantation-masai-nila-03-o.jpg

Péče o peří

Není tak komplikovaná, stačí opatrné zacházení. Oblečení s péřovou výplní stejně jako péřové přikrývky pravidelně větrejte. Důkladnější čištění a praní doporučujeme nechat na odbornících a prádelně, která používá eko prostředky. Pokud se přece jen odvážíte svěřit péřovku své pračce, použijte nejlépe speciální prostředek na peří, zvolte program pro jemné prádlo a neždímejte. V tomto případě se výjimečně hodí i sušička, spolu s bundou do ní ale vhoďte i vlněné koule, které ji během sušení krásně načechrají a zajistí, aby se peří v bundě rovnoměrně rozprostřelo.

Alternativy peří

Péřovou výplň lze v dnešní době velmi uspokojivě nahradit syntetikou. Zákazníci, které nepřesvědčí ani certifikáty o etickém původu peří, upřednostní kousky s výplní z polyesteru, resp. z recyklovaného polyesteru. Hřejivostí i vlastnostmi se peří zcela vyrovnají. Péče o ně je jednodušší, neboť je možné je prát v pračce a nespornou výhodou je také zpravidla nižší pořizovací cena a rychlejší schnutí produktu. Touto cestou jdou například značky Ecoalf nebo Embassy of Bricks and Logs.

kabat-montgo-woodland-green-ecoalf-nila-02.jpg
kabat-robson-mocca-ecoalf-nila-01.jpg
kabat-fargo-shadow-rose-embassy-of-bricks-and-logs-nila-01-o.jpg
bunda-lyndon-pale-olive-embassy-of-bricks-and-logs-nila-02-o.jpg
Chcete článek nasdílet?