Poly-co? Víte z čeho je vyrobeno Vaše oblečení?

8. 7. 2016

Text: Nadine Farag pro magazín The Man Repeller

Pro NILAblog přeložila Zuzana Jandásková


Kdy jste naposledy odmítli šaty, ve kterých jste vypadali a cítili se skvěle, pouze proto, že byly vyrobeny z diskutabilního umělého materiálu? 

Nikdy? 

Já to znám. 

V oblečení žijeme. 

Přesto nás nikdo nepoučil o tom, z čeho se oblečení vyrábí a proč na tom záleží, nebo jestli na tom vůbec záleží. Já říkám ano, záleží na tom!  A ty, kdo se snaží vyvážit svůj zájem o módu uvědomělou spotřebou, může přehled o materiálech a jejich dopadu na životní prostředí dovést k udržitelnějším nákupním krokům.

Odhaduje se, že každý rok spotřebujeme 80 miliard kusů oblečení. Oblečení se vyrábí z materiálů. Produkce takového množství materiálů každý rok naši planetu zatěžuje, jak co se týče přírodních zdrojů, tak dopadů na životní prostředí ve smyslu znečištění a odpadu. Pojďme se blíže podívat na tři základní kategorie materiálů: přírodní, syntetické a polo-syntetické, a také pár zásadních problémů, které tyto materiály pro životní prostředí představují.

Přírodní materiály existují – ano, hádáte správně – v přírodě a pocházejí ze stejného místa jako naše potraviny: z farem. Stejně jako jídlo jsou přírodní materiály buď původu živočišného, nebo rostlinného. 

Rostlinné materiály, jako je bavlna, len, konopí, nebo rafie (vlákna palmy), jsou ovocem a zeleninou našeho šatníku. Mohou být organického (bio) původu a pěstovány drobnými zemědělci, nebo mohou být produkovány za použití chemických pesticidů a hnojiv.

Živočišné materiály, jako je vlna (z ovcí), hedvábí (z bource morušového), kašmír (z koz) a alpaka, jsou proteinem našich šatníků. Ti, co jedí maso, si mohou vybrat mezi bio vajíčky z volného chovu, nebo hovězím z pastvin a alternativě z velkochovu, že? To samé platí pro materiály živočišného původu. Způsob, jakým zvířecí farmy zacházejí s půdou, má zásadní dopad na životní prostředí.

  • Použité zdroje: půda, voda, fosilní paliva (protože mnoho chemikálií využívaných v zemědělství pochází z ropy)
  • Environmentální problémy: chemické pesticidy a hnojiva znečišťují půdu, vodní systém a vzduch. Proč vzduch? Přežvýkavci (včetně ovcí a koz) uvolňují metan, skleníkový plyn 25x silnější než oxid uhličitý, který přispívá ke změnám klimatu.
  • Problematické materiály: kašmír a konvenční bavlna (více níže)

Syntetické materiály, jako polyester, nylon nebo akryl se nevyskytují v přírodě, ale jsou vyráběné v továrnách. Tyto materiály vznikají průmyslovým výrobním procesem, při kterém je ropa, fosilní palivo, těžena ze zěmě a mechanicky transformována do vláken využívaných pro výrobu oblečení. Výsledná vlákna, ač jemná až hedvábná, jsou ve skutečnosti plasty. Například polyester se vyrábí z úplně stejného materiálu jako plastové lahve: polyethylentereftalátu neboli PET.

  • Použité zdroje: fosilní paliva
  • Environmentální problémy: při výrobě fosilních paliv je produkován oxid uhličitý, skleníkový plyn, který je hlavní příčinou klimatických změn, při praní umělých vláken se uvolňují mikroskopické částečky plastu do vody a tím do našeho potravního řetězce, umělá vlákna se na skládkách nerozloží
  • Problematické materiály: polyester (kvůli jeho množství – je to nejběžnější materiál v našem oblečení), nylon (protože se při jeho výrobě uvolňuje oxid dusný, skleníkový plyn 300x účinnější než CO2)

Polo-syntetické materiály jsou přírodního původu, ale je nutné je upravit za účelem získání vláken k výrobě oblečení. Mezi tyto materiály patří rayon (aka viskóza), modal, lyocell (aka Tencel) a bambus.

  • Použité zdroje: převážně dřevo
  • Environmentální problémy: odlesňování (kácení více stromů, než lesy dokáží vyprodukovat), které má dopady na životní prostředí, nebezpečné chemikálie potřebné k přeměně tvrdého dřeva v jemné vlákno znečišťují ovzduší a vodu

Jak můžeme využít tyto znalosti v praxi? Tady je 10 možností:

1) Zajímejte se o to, z čeho jsou Vaše materiály. Hotovo! Viz výše. To je skvělý začátek.

2) Čtěte etikety

Proč? Uvědomění je první krok. Jak se říká: čím víc víš..

3) Co se týče letního oblečení, zapomeňte na konvenční bavlnu a zvolte len, konopí nebo organickou bavlnu (biobavlnu).

Proč? Bavlna, ač přírodní vlákno, je materiálem nejvíce zatěžujícím životní prostředí. Pro svůj růst potřebuje mnoho pesticidů a hnojiv. Bavlna je globálně jednou z nejnáročnějších rostlin z hlediska využití pesticidů. Bavlna rovněž potřebuje hodně vody. Zhruba 2650 litrů vody je třeba k vyprodukování bavlny na výrobu jednoho trička. To se rovná množství vody použité pro 40 osprchování. A nakonec, většina bavlny je pěstována z geneticky modifikovaných semen. O geneticky modifikovaných plodinách přemýšlíme většinou v souvislosti s potravinami, ale právě bavlna je jednou z hlavních geneticky modifikovaných plodin na světe. GMO plodiny představují množství environmentálních problémů, jako je znečištění půdy a vody a ohrožení biodiverzity. Protože je bavlna po polyesteru druhým nejčastějším materiálem v našem šatníku, jsou tyto problémy vzhledem k množství bavlny, které produkujeme, pro naše životní prostředí velmi významné. Len, konopí a organická bavlna zatěžují životní prostředí mnohem méně. Konkrétně len a konopí jsou sustainable (udržitelné/obnovitelné) materiály, které nepotřebují k růstu pesticidy ani hnojiva a spotřebují minimum vody. Organická bavlna je také urdžitelnější variantou, protože je pěstována bez použití syntetických pesticidů, hnojiv a za využití geneticky neupravených semen.

4) Co se týče zimního šatníku, vyměňte kašmír za alpaku.

Proč? Pravděpodobně už je to déle, co jste naposled přemýšleli o stravovacích návycích koz. V Mongolsku, které je jedním z největších producentů kašmíru, chov nenasytných koz pomalu mění ekosystém. Kozy totiž při pasení vytrhují trávu i s kořeny, zatímco ovce a alpaky spásají jen vrchní část rostlin, čímž zachovávají jejich kořenový systém.

Když je krajina nadměrně spásána, půda nedokáže uchovávat vodu a živiny a stává se neúrodnou, což pomalu mění původně zdravou krajinu v poušť. Z důvodu nadměrného spásání pro produkci kašmíru prochází 90% mongolské krajiny tímto procesem přeměny v poušť. Aby bylo jasno, není to tak, že by byl kašmír ve své podstatě neudržitelným materiálem. Problémem je množství kašmíru, který dnes produkujeme. Tedy než bude možné kašmír produkovat udržitelněji, dejte přednost alpace. Chov alpak zanechává na životním prostčedí minimální stopu. Alpaky žerou a pijí velmi málo a našlapují zlehka. Pokud zvolíte tento materiál ve fair trade kvalitě nebo z malých farem, podpoříte také rozvoj odlehlých peruánských komunit, které tato zvířata chovají.

5) Co se týče sportovního oblečení, plavek, bund a obecně jakéhokoliv oblečení, kde potřebujeme vlastnosti syntetických materiálů, dejte před polyesterem přednost recyklovaným materiálům z PET lahví.

Proč? Plastový odpad, které produkujeme, může být znovu zpracován v polyesterová vlákna k výrobě nového oblečení. Toto s sebou nese dvě výhody: omezení produkce plastového odpadu a zároveň omezení naší závislosti na fosilních palivech, což ve výsledku omezí emisi skleníkových plynů. Stále více společností, včetně Ecoalf, Odina Surf, Teeki, Patagonia a Nike vyrábí oblečení a doplňky z recyklovaných plastů. Ačkoliv se tímto neřeší všechny otázky spojené s umělými materiály, jako například uvolňování mikroplastů, je to krok správným směrem.

6) Pro večerní šaty volte hedvábí

Proč? Hedvábí je přírodní, odolný a přitom plně rozložitelný materiál, který má velmi malý dopad na životní prostředí. Spolu se zdokonalujícími se postupy zpracování polyesterových vláken se polyester vkrádá stále více a více do našich formálních šatníků. My ale nepotřebujeme plastové večerní šaty. Zvolte kousky, které jsou vyrobeny ze 100% hedvábí, i pokud to znamená nakupovat v second handu. Pokud vás znepokojuje etické hledisko produkce hedvábí, zvolte „mírumilovné hedvábí“ (tzv. „peace silk“ je hedvábí, při jehož výrobě není larva bource morušového usmrcena, pozn. překladatele).

7) Choďte nazí! To byl jen vtip a způsob, jakým se ujistit, že stále čtete.

8) Vsaďte na Tencel

Lyocell, který se prodává pod obchodním názvem Tencel, je vysoce udržitelný materiál. Zdrojem dřeva pro jeho výrobu je především eukalyptus, který rychle roste, není třeba ho zavlažovat, hnojit ani ošetřovat proti škůdcům. Navíc roste i v okrajových místech, která nejsou vhodná pro zemědělství, což znamená, že jeho produkce nesoupeří s produkcí potravin. Tencel se zpracovává v uzavřeném oběhu, což znamená, že prakticky všechna chemie je zachycována a znovu využita, neuniká tedy a neznečišťuje životní prostředí.

S ohledem na fakt, že přes 70 milionů stromů je každoročně pokáceno za účelem výroby textilních vláken (z čehož 30% pochází z ohrožených/ původních lesů), je eukalyptový Tencel mnohem více udržitelnou volbou než rayon nebo modal, které se také vyrábějí ze dřeva.

(Možná jste slyšeli také o syntetických vláknech vyráběných z bambusu. To je však trochu oříšek. Narozdíl od rayonu je bambus jako zdroj velmi udržitelný. Roste rychle, nepotřebuje tolik vody ani chemické pesticidy či hnojiva. Pokud jde o udržitelnost samotného výrobního procesu, je však většina bambusu zpracovávána stejně jako rayon, což znamená za pomoci škodlivých chemikálií, které zněčišťují vodu a ovzduší. Existuje však jeden typ bambusového vlákna, kterému se říká bambusový len. Toto vlákno se vyrábí mechanicky, ne chemicky, a je tedy udržitelným materiálem. Je však velmi těžké jej sehnat.)

9) Držte se dál od směsí, pokud můžete.

Proč? Směsi vláken jsou vyráběny mícháním dvou a více různých materiálů dohromady. Například džíny jsou velmi často ze směsi bavlny a elastanu, což je dělá o něco pružnějšími (a jsme za to rádi). Co nás těší méně, je fakt, že směsi vláken nelze recyklovat, protože technologie potřebná ke zpětnému rozdělení těchto vláken zatím neexistuje. Protože produkujeme a spotřebováváme tak velké množství oblečení, je recyklace velmi důležitá ke snížení spotřeby základních surovin. Tedy, kdykoliv máte na výběr, volte oblečení z jednoho čistého materiálu.

10) Recyklujte a darujte své oblečení, když vás omrzí.

Proč? Oblečení, které leží na skládkách, je velký problém pro životní prostředí. Jen v USA vyhodíme 10.5 milionů tun oblečení každý rok, což je 85% našeho celkového odpadu z oblečení. Na skládce pak materiály syntetického původu zůstávájí nezměněny především z důvodu, že chemicky odolné polymery, ze kterých jsou složeny, není možné rozložit. Ačkoliv přírodní materiály by byly schopné se rozložit, skládky pro tento proces neposkytují ideální prostředí, tedy tyto látky se ve výsledku také nerozloží. Takže věnujte trochu lásky skládkám a vždy své oblečení recyklujte nebo darujte.

Závěrem: 

Když je řeč o materiálech, střídmý a informovaný postoj je ten správný. Neexistuje plně udržitelný materiál. Všichni ale můžeme mít větší povědomí o tom, jaký dopad mají naše volby daleko za hranicí našich šatníků.

Chcete článek nasdílet?