Swapping is the new shopping

28. 2. 2018

Svět módy je neúprosně rychlý. S prvními příznaky babího léta výlohy obchodů obsadí podzimně tlumená a "back to work" aranžmá a náš šatník se nám najednou jeví příliš barevný a vcelku out. Tam, kde žijí ženy z reklam, už se nosí nová délka sukně, znovuobjevená barva roku a oversize svetry. A tak i mnoho z nás, obyčejných smrtelníků, chce vyrazit ven v něčem neokoukaném, v něčem, co nám bude slušet víc či jinak, než to, co máme ve skříni z loňska. Pro příznivce pomalé módy to může být hotová zkouška v odříkání a pečlivém výběru. Co si budeme povídat, i uvědomělý zákazník je jen člověk. To, že šlapeme na brzdu spotřeby, neznamená, že si nechceme dělat radost!  A tak než vezmete obchody a svou výplatu útokem, máme pro Vás nápad. Udělejte si čas a uspořádejte famózní clothing swap pro své přátele. Zde je pár tipů, jak na to stylově! 

spring-cleaning-closet-8.jpg
  1. Rozešlete pozvánky včas. Tím myslíme nejméně týden až čtrnáct dní dopředu. Ideální čas pro clothing swapy je těsně před začátkem nové sezóny, kdy lidé nejčastěji své šatníky větrají, nebo v moment, kdy se radikálně mění počasí. Ve své pozvánce uveďte, že se jedná o výměnu oblečení pro nadcházející či aktuální sezónu, ilustračním obrázkem mnohé napovíte! Nezapomeňte na kamarádky v jiném stavu, různých velikostí a věkových skupin. Může se Vám hodit vytvořit si pro Váš swap Facebookovou událost, kde si hosté mohou sdílet fotografie připravených kousků k výměně.
  2. Tušíte-li, že Vaši přátelé mohou mít další kamarády se zajímavým šatníkem k provětrání, umožněte jim pozvat další hosty, neztraťte však celký přehled o tom, kdo přijde a co přinese. Máte-li mezi přáteli stylistku, či kohokoli, koho móda baví a mohl by ostatním neformálně poradit, nezapomeňte jej přidat na seznam. 
  3. Omezte počet kusů, které každý může přinést, aby se Váš prostor nezaplnil nepřehledným množstvím věcí. Mělo by jít o oblečení nepoškozené, čisté a vyžehlené – zkrátka takové, o kterém si dárce upřímně myslí, že ještě někomu může radost udělat. V tomto požadavku buďte otevření a důrazní. Stanovte však i mimimální počet kusů, neboť clothing swap je hra, kterou hrají všichni. Počty jsou na Vás, my doporučujeme čtyři až deset kusů na osobu. Můžete i umožnit, aby Vám hosté nosili oblečení dopředu. 
  4. Abyste zvýšili šance, že si na Vašem clothing swapu udělá radost opravdu každý, přidejte na seznam doplňky, boty, šperky, kabelky, šátky a pásky. Můžete přidat i neotevřenou kosmetiku či nepoužité parfémy. Výslovně však vylučte veškeré spodní prádlo. 
  5. Co naopak budete potřebovat? Štendry, věšáky, či jiný způsob jak oblečení vystavíte, velké zrcadlo v relativním soukromí a nezapomeňte na pohoštění pro všechny. Pokud si jej nemůžete dovolit, zvažte drobné vstupné či účastníkům napište, co mají přinést. Pokud nemáte dost ramínek, požádejte své hosty, aby oblečení přinesli i s ramínky. Vytvořte tak improvizovaný, ale příjemný obchod, kde se "nakupuje" se skleničkou v ruce! Vše by ideálně mělo být vystaveno lákavě a přehledně. Pokud jakékoli oblečení Vaše kritéria nesplní, nechte jej stranou. 
  6. Dle počtu hostů můžete i oblečení rozdělit dle velikostí (nutné, pokud umožníte i výměnu dětského oblečení). 
  7. Počítejte s tím, že se objeví modely, o které bude velký zájem. Tam platí, že kdo první zkusil, první bere a připravte se být rozhodčím v těchto drobných sporech! 
  8. Rozhodněte se dopředu, zda si věci, které si nového majitele nenajdou, vezmete - co se jejich dalšího osudu týče - na starost (pak by se Vám mohl hodit tento náš starší post), či si je jejich dárci odnesou zpět. V druhém případě (doporučuji!) to dejte všem dopředu vědět. 
  9. Počítejte s tím, že clothing swap se opravdu ve veselý večírek změní. Bavte se!

Jako host clothing swapu nezapomeňte, že přestože darovaná věc nic nestojí, neměla by Vám v šatníku zabírat místo. Rozhodujte se tedy podle stejného klíče, jako v obchodě. Přestože cena na jedno nošení (cost per wear) je u darovaného oblečení na nule, nemá smysl si jej nést domů, pokud jej neplánujete obléci alespoň třicetkrát, nesedí Vám, či doufáte, že se do něj zamilujete někdy v budoucnu. I zde platí, že nést životem si máme jen věci, co za to stojí

Chcete článek nasdílet?