Zeleně i v práci aneb pár tipů pro šetrnější provoz

4. 11. 2020

Text: Tereza Kaňková (NILA)
Redakční úpravy: Simona Rojíková (NILA)

V péči o naši planetu i bezprostřední okolí se počítá každý krok. Pozitivní účinky zdánlivě drobných změn se násobí ve chvíli, kdy se k zodpovědnějšímu chování a menší ekologické stopě přihlásí firma nebo instituce. Ovlivňují a mohou inspirovat všechny, kdo jsou s daným pracovním prostředím spojeni: vedení, zaměstnance, dodavatele, zákazníky, klienty. I NILA je na této, nikdy nekončící, cestě. Rádi bychom s Vámi sdíleli naše posuny a inspirovali třeba i Vás k drobným změnám, často s velkým efektem.

nila-svatka-6.jpg

Energie z obnovitelných a lokálních zdrojů

V následujících několika měsících přejdeme na Elektřinu Nazeleno ve všech našich provozovnách. Už teď některé naše obchody svítí a fungují díky elektrické energii od Nano Green, člena skupiny Nano Energies. Do firem i domácností dodávají elektřinu, pocházející výhradně z obnovitelných zdrojů, od menších lokálních výrobců. Žádná solární pole, ale biomasa, bioplyn, větrné a malé vodní elektrárny. 

obchod-36.jpg

Od Nano Green plánujeme po vypršení stávajících dodavatelských smluv odebírat také plyn. Jedná se stále o zemní plyn, jehož uhlíková stopa je však kompenzována podporou ekologických projektů. Do budoucna máme garanci, že jakmile bude v Česku dostatečná nabídka, přejdeme na bioplyn.

Uklízíme bez chemie

Pro úklid prodejen a jejich zázemí začínáme používat čisticí prostředky a koncentráty od francouzské rodinné firmy Marius Fabre. Pro výrobu používají nejkvalitnější rostlinné oleje, černé mýdlo a další ingredience čistě přírodního charakteru. Výsledné produkty mají jednoduché složení, současně jsou velmi jemné a účinné zároveň. A máme vyzkoušeno, že vydrží déle než konvenční produkty.

nila-spring-79.jpg

Květinové dekorace 

Květinové dekorace a přírodniny v našich obchodech jsou výhradně z lokálních zdrojů. Při aranžování našich výloh používáme v maximální míře ekologické, přírodní či recyklované materiály. Dekorace uschováváme a následně znovu adaptujeme a používáme. Naším dlouhobým dodavatelem květin jsou 2Divy. 

obchod-4.jpg

Leštíme ekologicky

Účinné a ekologické čisticí prostředky si můžete připravit i Vy sami za použití běžně dostupných ingrediencí. Návod na výrobu leštícího prostředku na skleněné povrchy nám prozradila naše milá a nesmírně talentovaná kolegyně Adéla, kterou můžete potkávat v NILAdaily na Vinohradech. Adéla se zajímá o celostní přístup ke zdraví a kráse. Díky studiu v zahraničí získala znalosti z oborů homeopatické medicíny, výživy, holistického kosmetického ošetření pleti, výroby přírodní kosmetiky a dalších.

nila-office-18.jpg
nila-office-5.jpg

K výrobě leštěnky budete potřebovat:

1,5 dílu vysokoprocentního alkoholu

2 díly  destilované vody

1 díl octa

Vše důkladně promíchejte a přes trychtýř nalijte do rozprašovače. Při použití stačí nastříkat dostatečné množství na skla nebo zrcadla, nechat chvíli působit a následně do sucha setřít papírovou utěrkou. Pro zvýšení leštícího účinku a jemné provonění prostoru můžete přidat pár kapek esenciálního oleje (např. citrón, pomeranč, grep), které nakapete do alkoholu. Až poté přidejte ocet a vodu.

nila-office-1.jpg
nila-office-8.jpg
nila-office-10.jpg

Balíme co nejšetrněji

Nákup přímo u nás v obchodech či vyzvednutí zboží na výdejním okénku je v NILE aktuálně k přírodě nejšetrnější varianta, a proto k ní tak často vyzýváme. V případě online objednávek využíváme služeb externí balící a expediční firmy. Vámi vybrané zboží připravíme v obchodě (často objednávku kompletujeme postupně a zboží pro Vás svážíme z různých poboček), přemístíme do externího skladu, kde ho zabalí dle našich specifikací a připraví k expedici. Vybraný dopravce následně balíček doručí až k Vám. 

nila-office-30.jpg
nila-office-23.jpg

Snažíme se, aby způsob balení e-shopových objednávek co nejméně zatížil přírodu a současně zajistil, že Vámi vybrané zboží, ať již hedvábné šaty či skleněná váza, zvládly transport bez poškození. Oblečení je baleno do ochranného papíru, ostatní produkty do recyklovaného pevnějšího papíru. Zboží v krabici fixujeme kartonem, případně tělísky Flo-pak Green, které jsou z čistě přírodních surovin – vzduchu, vody a rostlinného škrobu. Jsou biologicky rozložitelná, případně rozpustná ve vodě. Krabici přelepíme papírovou lepicí páskou. Bublinkovou fólii používáme jen výjimečně, pokud odesíláme keramiku nebo sklo.

nila-office-56.jpg
nila-office-33.jpg

Naše účtenky lze recyklovat

Účtenky, které dostáváte při nákupech v našich obchodech, jsou z ekologického papíru, tištěné ekologickou barvou. Šedomodrá barva tisku může překvapit, ale jeho trvanlivost v délce 35 let je naprosto dostačující. Věděli jste, že konvenční účtenky z termopapíru obsahují škodlivé chemické látky, kvůli kterým jsou účtenky nerecyklovatelné a patří do směsného odpadu?

nila-podzim-34.jpg

Nové využití pro dekorace

V našem karlínském obchodě jste si mohli při vstupu povšimnout velkoformátového textilního banneru, na kterém vždy visí nějaký aktuální motiv, např. fotka prodávaného modelu nebo snímek z nejnovějšího fotoeditoriálu. Jsme velice rádi, že stylistka Svatka, která pro nás pravidelně vymýšlí a realizuje výzdobu výloh a vyrábí originální dekorace, našla pro již použité dekorace smysluplné využití. Svůj druhý život našly v krásných dekorativních povlacích na polštářky. Díky materiálu, ze kterého vznikly, se každý z nich může pochlubit jedinečným osobitým vzorem.

dscf0934.jpg
dscf0866.jpg
dscf0873.jpg

Víme, že nejde o ukončený proces, neustále přemýšlíme, co změnit, jak se zlepšit. Aktuálně se snažíme najít odbyt pro papírové krabice, ve kterých je nám doručováno nové zboží. Není to úplně jednoduché, protože krabice jsou značně objemné. Pokud víte například o e-shopu, kterému by se hodily na zabalení třeba drobnějších kusů nábytku, objemnějších dekorací nebo čehokoli jiného, dejte nám vědět!

Chcete článek nasdílet?