29.díl. Se Štěpánkou Pivcovou o módě, budování šatníku i práci pro první dámu

20. 6. 2023

S módní návrhářkou Štěpánkou Pivcovou, působící pod značkou The May Studio, si Eva povídala o její cestě k módě i o celoživotní práci v ní. Jaké to bylo, navrhovat inaugurační oděv pro první dámu Evu Pavlovou? A co pro ni znamená udržitelnost? Štěpánka nám také poskytla cenné a praktické rady pro nalézání vlastního stylu, sestavování nadčasového šatníku a péči o něj. Ať se vám krásně poslouchá!

Rozhovor vedla: Eva Urbanová
Foto: Alexandra Hrašková
Zvuk: Anna Königsmarková

0x4a9589.jpg

Jak ses k módě dostala a kudy tvá cesta vedla?

K módě mě přivedly má maminka s babičkou – zvlášť ta měla skvělý šatník. Byla to žena z bohaté selské rodiny, takže v její skříni visely persiány, hedvábné šaty, byla tam spousta vlny. Ale já jsem první půlku základky dělala matematické a fyzikální olympiády - vlastně nic nenasvědčovalo tomu, že bych se stala módní návrhářkou. Až jednou, když mi bylo deset, a já jsem se nemocná probrala z horeček, prohlásila jsem, že se jí stanu. Ve čtrnácti jsem dělala talentovky do Brna na Střední průmyslovou školu textilní, kde jsem vystudovala obor pletařství a následně na UMPRUM obor Oděvní návrhářství. Neuvěřitelnou zkušeností pro mě bylo i studium v holandském Utrechtu, kde výuka funguje jinak než u nás. Pro tamní profesory je mnohem zajímavější pozorovat vývoj, cestu jednotlivých studentů než hodnotit výsledky. Tehdy jde o plné rozvinutí jejich potenciálu.

0x4a9770.jpg
0x4a9530.jpg
0x4a9557.jpg

Jaký je tvůj vztah k trendům? Jak pracovat s tím, co nás zaujme a máme chuť to zkusit? A co třeba baví tebe? 

Sama mám ráda minimalistický, klidný šatník doplněný o výrazné šperky nebo kabelku. Jdu po doplňku, který mi extravaganci přinese – aktuálně chci zkusit zařadit klobouk. Důležité je, abychom se v takovém kousku cítili dobře.

Tím se dostávám k otázce, jestli šaty dělají člověka. Myslím si, že i člověk dělá šaty. V prvním případě je to ve chvíli, kdy jsme mladí a charakter ještě není pevný, je hravý. Tehdy si můžeme dovolit experimentovat, vyjádřit nadšení a osobnost. V určitý moment se ale vyvineme a začneme si vybírat oblečení tak, aby nás nepřebilo. Každé ráno, skrze to, co si oblékáme, vytváříme svůj vlastní obraz a ukazujeme světu, kdo jsme.  

0x4a9523.jpg
0x4a9535.jpg
0x4a9677.jpg
0x4a9553.jpg
0x4a9583.jpg
0x4a9560.jpg
0x4a9537.jpg
0x4a9783.jpg
Chcete článek nasdílet?