Tajemství úspěchu kosmetiky Antipodes

1. 3. 2024

Vzácné novozélandské byliny v kombinaci s nejnovějšími vědeckými poznatky dělají z kosmetiky Antipodes pečující produkt, který si oblíbily ženy po celém světě, zákaznice Nily nevyjímaje. Se zakladatelkou firmy Elizabeth Barbalich, energickou ženou s neustálým úsměvem na rtech, jsme si povídaly o tom, jaká byla její podnikatelská cesta i co stojí za vývojem nových produktů. 

Rozhovor vedla: Karolína Břinková
Foto: Alexandra Hrašková

8p9a9944.jpg

Popište mi začátky vašeho podnikání. Co se od té doby změnilo? 

Antipodes začalo vznikat v době, kdy byly mé tři děti malé a já jsem začala věnovat více pozornosti svému zdraví. Uvědomila jsem si, jak dobře mi dělá můj nový jídelníček a to mě přimělo přemýšlet o tom, co si dávám na kůži. Hledala jsem vysoce kvalitní péči o pleť bez chemických škodlivin, ale nemohla jsem najít prémiové přírodní produkty, které by odpovídaly kvalitě syntetických značek, které jsem dříve používala, a tak jsem se rozhodla je vytvořit.

Úplně na začátku podnikání jsem byla na vše sama. To období mi hodně dalo, současně však bylo velmi náročné. Nyní jsou produkty Antipodes k dostání na čtyřiceti trzích po celém světě. Vášeň a snaha neustále se zlepšovat nám však zůstala. Antipodes je důkazem toho, že se můžete držet svých hodnot a přesto uspět.

Co je pro vaši značku inspirací? Měla jste při jejím vzniku jasnou vizi? 

Důležité bylo najít si vlastních “niche”, tedy odlišnost od ostatních kosmetických produktů. Tou se stalo mé vědecké vzdělání v kombinaci s ingrediencemi pocházejícími z Nového Zélandu. Velkým štěstím je, že máme přístup k rostlinám, které se vyskytují pouze v našem koutě světa, jako je med manuka, lněný gel harakeke, černá kapradina mamaku a kawakawa – všechny známé pro své ochranné a regenerační vlastnosti. Věda hraje důležitou roli ve vývoji složení každého produktu. Baví mě objevovat účinné přírodní ingredience a spojovat je s nezávislými vědeckými a klinickými testy, abychom vytvořili rostlinnou péči o pleť, která poskytuje skvělé výsledky.

Jak vyvíjíte složení nových produktů? A jak dlouho trvá jej dokončit? Jste stále součástí týmu, který novinky vyvíjí?

Ano, součástí vývoje jsem stále. Jde o mou oblíbenou náplň práce, které se nikdy nevzdám. Výzkum a vývoj nového produktu může trvat až 18 měsíců. Stále je pro mě vzrušující poznávat nové ingredience nebo inovativní postupy. Jednou z mých oblíbených částí vývoje nových produktů je vymýšlení jejich názvů. Není výjimkou, že čerpáme z duchovních jmén, které odráží naši víru, že příroda Nového Zélandu je duchovnem sama o sobě: éterická, dechberoucí a nadpozemská.

8p9a9847.jpg
8p9a9858.jpg

Jaké tři klíčové vlastnosti odlišují Antipodes od jiných beauty značek? 

Rozhodně jde o náš vědecký přístup, který je založený na špičkových technologiích. Vždy pro nás bylo prioritou dokázat, že přírodní péče o pleť může být stejně účinná jako její syntetický protějšek. 

Dále je to skutečnost, že naše značka stále vzniká na Novém Zélandu a my jsme neupustili od principů, ze kterých se zrodila, tedy veganské certitifikaci, organičnosti a výroby bez potřeby testovat na zvířatech. Spolupracujeme s farmáři a dodavateli, kteří sdílejí náš přístup k udržitelnosti a kteří splňují naše vysoké standardy kvality a péče o životní prostředí.

A do třetice naše prémiové recyklovatelné obaly. Antipodes od prvního dne používá spíše skleněné lahve a sklenice než ty plastové. Brzy jsme uvedli na trh naše hliníkové tuby. Nedávno jsme vyvinuli hliníkové víčko, které je recyklovatelné a bez plastů, což nás posouvá o velký krok blíže k našemu cíli být 100% bez plastů v celém sortimentu péče o pleť.

Co je tajemstvím úspěchu, který dnes celosvětově zažíváte?

Úsilí. O každém milníku, kterého dosáhneme, si vždy myslím, že mohl být ještě lepší. Neustále hledáme a používáme nové přírodní ingredience. Také investujeme do in-vitro klinických testů. 

dsc_5771.jpg

Máte nějakou radu pro ženy, které vstupují do nové životní kapitoly v podobě podnikání? 

Vybudovat firmu je opravdu těžké. Nikdy bych nevěřila, že jsem schopna dosáhnout toho, co nyní mám. Mojí radou je, obklopit se odborníky a vytvořit si komunitu lidí, kteří vás posunou dál. Tajemství tkví v naprosté odhodlanosti, zápalu a umění řešit každou výzvu krok za krokem.

Jak se mohou ženy žijící ve městech cítit více spjaty s přírodou?

Naučila jsem se všímat si vědomě nejrůznějších drobných detailů v podobě větru hrajícího si s listy na stromech a jakéhokoli ptačího zpěvu, který slyším. A to bez ohledu na to, o jak moc městské prostředí jde. Tyto drobné okamžiky mě zakotvují ve světě a považuji je za důležitou součást v péči o mé duševní zdraví. Proto se snažím chodit do přírody tak často, jak jen můžu. Pocit svobody a klidu, který získávám z pobytu mezi stromy nebo u vody, mi dokonale čistí hlavu.

A na závěr, popište mi vaši každodenní péči o pleť. 

Má péče se mění v závislosti na ročním období, kožních problémech, ženském cyklu a stravě. Produkt, který mě nikdy neopuští, je jemný toner Ananda Antioxidant-Rich. Stříkám si ho na sebe každé ráno i přes den (dobře funguje i přes make-up). Pomáhá mi udržet si mou dehydratovanou pleť svěží a klidnou. Momentálně hodně cestuji, takže sahám po hydratačních produktech, které pomáhají, když je má pleť v kontaktu se suchým vzduchem v letadlech a hotelech. Oblíbený mám i oční gely Anoint H₂O De-Puffing Eye Gel a Baptise H₂O Ultra-Hydrating Water Gel, které obsahují rostlinnou kyselinu hyaluronovou. Ta pleť obnoví a hydratuje. Každý večer používám Eve Bio-Retinol Line Reduction Serum a na něj Hosanna H₂O Intensive Skin-Pumping Serum, které mé dehydratované pleti umožňuje zůstat svěží a maximalizovat benefity séra Eve.

8p9a9868.jpg
Chcete článek nasdílet?